Laatste nieuws

Workshop Insectenhotel bouwen, zondag 11 juni 2017

17-05-2017

Zondag 11 juni 2017 van 10:00-12:00 uur workshop Insectenhotel bouwen.
Lees verder

Meer nieuws

 
  • Twitter account van Plukruin De Groote Wielen
  • Facebook account van Plukruin De Groote Wielen

Ontwerp


Pluktuin DGW is grofweg verdeeld in een groenten-gedeelte en een bloemen-gedeelte. Het bloemen-gedeelte is achterin gelegen, na de rozenboog. De rest is groenten-gedeelte. Verder liggen er drie boten in de pluktuin, waarvan 2 als kruidenboot zijn ingedeeld en 1 als zandbak. Naast de zandbak ligt een grasveldje. Ook is er een composthoop en waterpomp.

In het groenten-gedeelte zijn vlakken gemaakt die zijn afgebakend met balken, stammen en autobanden. In deze vlakken en in de autobanden kan je groenten zaaien/planten. In de twee kruidenboten kan je kruiden zaaien/planten. Het zou fijn zijn wanneer je ons via Facebook of e-mail aangeeft wat je hebt gezaaid/geplant, dan zetten we er een bordje bij met de naam van de groente of het kruid.

Composthoop

Een composthoop is een hoop waarop alles wordt gegooid wat groeit in de natuur en onbehandeld is. Groente-, fruit- en tuinafval, waaronder bladafval, gemaaid gras, klein gemaakte takken en gewied onkruid (behalve koolzaad!) kunnen hier gedeponeerd worden. Door natuurlijke verterings- en afbraakprocessen waarbij schimmels en bacteriën en ook wormen betrokken zijn, zal dit afval op den duur veranderen in compost. Als gevolg van dit composteringsproces kan de temperatuur in zo'n composthoop sterk oplopen (tot 70°C).

Het grove materiaal kan als winterdeklaag worden gebruikt om meerjarige planten en wortelstronken te beschermen tegen vorst. Het fijne materiaal kan gebruikt worden als bemesting voor planten. Daartoe moet het geheel  af en toe worden gekeerd en dat doen we dan naar de vakken 2 en 3.

Het is dus de bedoeling dat al het groenafval van de pluktuin (behalve koolzaad!) in vak 1 van de composthoop wordt gedeponeerd. De Stichting zorgt voor het keren en omscheppen naar de vakken 2 en 3.